Start People over digitale innovaties in recruitment
“Er moet een meerwaarde zijn voor klanten en/of kandidaten”
Chatbots bellen kandidaten na, ChatGPT schrijft de vacatureteksten en marketing automation ontzorgt bij het inplannen van afspraken en organiseren van wervingscampagnes. Hoe kijkt Start People naar digitale innovaties in recruitment? Aan de hand van een aantal stellingen, nemen Hetty Braam, Director IT, en Jeroen Selten, Director Digital & Customer Experiences ons mee in hun visie. Het vertrekpunt: innovaties moeten altijd waarde toevoegen aan het optimaliseren van de klant- of kandidaatreis.
Stelling: Technologie is een middel, nooit een doel.
Niemand heeft ooit gevraagd om een handige tool om afspraken in te plannen, maar de behoefte aan goede bereikbaarheid is overduidelijk. Vanuit die behoefte hebben we technologie ingezet. Zo is er ook duidelijk vraag naar menselijk contact. Voor eenvoudige, gerichte vragen laten we onze cobot Scotty bellen, maar voor menselijke interactie, een warme, vriendelijke toon en iemand die openstaat voor een gesprek, is een persoon van vlees en bloed nodig. Daar leiden we onze medewerkers ook voor op. Om díe toegevoegde waarde te leveren. Uit elk tevredenheidsonderzoek komt naar voren dat die behoefte blijft, zowel vanuit de kandidaat als vanuit de klant.
Stelling: Digitale innovaties kunnen antwoord bieden op de veranderende behoefte in de markt.
Een kandidaat die ’s avonds om tien uur een interessante vacature ziet, wil niet wachten tot de volgende dag om een afspraak in te plannen. Bovendien: als een recruiter de volgende ochtend om negen uur probeert te bellen, dan heeft die kandidaat vaak helemaal geen tijd om de telefoon te beantwoorden. Dan biedt technologie uitkomst. Daar komt bij dat voor het beantwoorden van eenvoudige vragen, bijvoorbeeld over iemands beschikbaarheid of het wel of niet in bezit zijn van een diploma, persoonlijk contact met een recruiter niet noodzakelijk is. WhatsApp, e-mail of een ander digitaal kanaal zijn dan veel snellere opties.
Stelling: Zonder betrouwbare data zijn digitale innovaties meestal waardeloos.
Om in te spelen op behoeften van klanten en kandidaten, moeten we deze goed in kaart hebben. Daarom voeren we metingen uit op meerdere momenten (touchpoints) in onze journeys. Aan de hand van scores optimaliseren we deze processen continu. De volgende stap is het doen van voorspellingen op basis van die data. Daar maken we nu al gebruik van bij de planningen van onze klanten. Als we terugkijken naar de planning van de afgelopen maanden of jaren, dan kunnen we daar voorzichtige conclusies aan verbinden. De nadruk ligt hier op ‘voorzichtig’, want data zijn niet leidend. Alleen als we ze op de juiste manier interpreteren en vastleggen, zijn ze van toegevoegde waarde.
Stelling: Kwalitatieve gesprekken zijn onmisbaar bij correcte interpretatie van data.
Als onze data laten zien dat een klant een terugkerende behoefte heeft aan extra personeel in de zomerperiode, dan gaan we niet op voorhand campagnes inzetten. Wél bespreken we tijdig met de klanten de specifieke behoefte en hoe we daarop kunnen inspelen. Vertrekken medewerkers in een bepaalde functie massaal na het inwerktraject, dan wordt niet meteen het onboardingprogramma aangepast. Eerst checken we wat de reden is van de uitstroom. Een kwalitatief gesprek is dan onmisbaar. In dit laatste voorbeeld bleek het trouwens niet de onboarding te zijn, maar konden medewerkers minder uren werken dat ze vooraf hadden verwacht. Daar hebben we toen aan gewerkt.
Stelling: Succesvolle adoptie is alleen mogelijk als innovaties geen bedreiging vormen voor iemands eigen baan.
Als werkzaamheden veranderen of een bepaalde focus verschuift, dan vraagt dat om wendbaarheid, nieuwsgierigheid en aanpassingsvermogen vanuit de medewerker. Dat zijn skills waar niet iedereen van nature over beschikt. Daar werken we continu aan. Dat doen we onder andere door medewerkers te betrekken bij nieuwe innovaties, goed uit te leggen hoe systemen werken en waarom we er gebruik van maken. Belangrijk is om te laten zien dat het geen bedreiging hoeft te zijn voor iemands eigen baan of werkzaamheden.
Stelling: Digitale innovaties zijn niet eng, maar we gaan er wel uitzonderlijk voorzichtig mee om.
We kijken vol interesse, nieuwsgierigheid en voorzichtigheid naar nieuwe digitale innovaties. We verplichten onszelf om eerst te leren, te experimenteren en te meten voordat we iets in de praktijk toepassen. Zo zijn we uitzonderlijk voorzichtig met de inzet van AI, bijvoorbeeld bij het scannen en beoordelen van cv’s en motivatiebrieven. We zijn ervan overtuigd dat menselijk handelen hierin essentieel is. Wel volgen we digitale ontwikkelingen op de voet en staan we vooraan in het voortraject. De daadwerkelijke implementatie volgt pas als we de toegevoegde waarde ervan voor de klant- of kandidaatreis kunnen garanderen.
Om digitale innovaties goed toe te passen, werken we samen met verschillende experts op dit gebied. Zij laten zien wat de meerwaarde is van hun dienstverlening voor onze klant en/of kandidaat in het recruitmentproces.
Rob Boersma Directeur Jobrock
Tool: Jobrock
Recruitment marketing automation voor Salesforce om wervingscampagnes te ontwikkelen en optimaliseren.
“Recruiters zijn in essentie marketeers. In plaats van een product of dienst aan te bieden, proberen ze kandidaten enthousiast te maken voor een lifechanging event. Dat is zeker niet eenvoudig. Bovendien gaat het om wel tientallen campagnes tegelijk, waar ook nog eens verschillende varianten van zijn. Snelheid en efficiency zijn dan essentieel. Komt er een aanvraag binnen, dan moet er binnen 2 uur een knallende wervingscampagne online staan, waarbij recruiters direct inzicht hebben in wat wel werkt en wat niet, zodat daar ook direct op kan worden ingespeeld.
Marketeers maken voor hun werkzaamheden vrijwel altijd gebruik van een generieke marketing automation tooling. Recruiters werken via een ATS (Application Tracking System). Jobrock is een marketing automation tool gespecialiseerd in recuitment op het Salesforce platform. De marketeer en de recruiter kunnen daardoor samen op hetzelfde platform werken. Dat helpt om sneller wervingscampagnes te ontwikkelen, te lanceren, te optimaliseren en aansluitend geautomatiseerd afspraken in te plannen. Op die manier kan er zo snel mogelijk een groot bereik gecreëerd worden waarmee recruiters en marketeers gezamenlijk met succes de jacht op talent winnen.”
Tool: Textkernel
Matchingtechnologie en zoekoplossingen op basis van AI.
“Onze technologie helpt begrijpen wat er in geschreven tekst staat, om dit vervolgens te extraheren en classificeren. In cv’s, vacatureteksten en motivatiebrieven zien we een scala aan woorden voorbijkomen die, afhankelijk van de context, op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Denk bijvoorbeeld aan het woord ‘office’ in de context van Microsoft Office of Office Manager. Daarnaast zijn er honderden functietitels die soms heel erg op elkaar lijken, maar toch iets anders betekenen. Onze technologie weet dit soort data los te trekken, te begrijpen en te classificeren. Een uitzendbureau kan daardoor sneller en beter kandidaten en vacatures met elkaar matchen, óók als hierin niet dezelfde woorden of taal gebruikt worden. Daarnaast levert het dieper inzicht op in de eigen data en de vraag in de markt.
Er heerst een interessante dynamiek in het recruitmentlandschap. Er is relatief veel technologie in processen en systemen, terwijl er in het kernproces de laatste jaren eigenlijk nauwelijks wezenlijke verandering heeft plaatsgevonden, zoals in andere bemiddelings sectoren als de reiswereld of bank- en verzekeringswereld. Daar is de connectie met de eindklant nagenoeg geheel gedigitaliseerd. De uitzendmarkt is een transactionele markt, hoewel er amper sprake is van ‘voorraad’. Het gaat nu eenmaal om mensen, die allemaal anders zijn en continu in beweging. Dit maakt het heel complex om te automatiseren of digitaliseren. Het proces wordt nog steeds gedreven door menselijk contact. Slimme technologie, zoals die van Textkernel helpt om de processen en de menselijke connectie in de uitzendsector te vergemakkelijken en efficiënter te maken.”
Tijs van Tilburg Vice President Textkernel