Vormen digitale innovaties een bedreiging voor de banen van medewerkers?
Digitale innovaties zorgen voor tal van nieuwe mogelijkheden voor organisaties. Denk aan slimme oplossingen en AI-tools zoals ChatGPT die voor een hogere efficiency zorgen. Nieuwe technologieën kunnen tegelijkertijd als bedreiging worden ervaren: bestaat mijn baan straks nog wel? Hoe ga je als organisatie om met de komst van digitale innovaties en onzekerheden van medewerkers?
“Het is een kwestie van mee ontwikkelen als individu én organisatie”
“Digitale innovaties zijn eerder een aanvulling op het werk van recruiters dan een bedreiging. Ons vak is door technologische ontwikkelingen en AI constant in verandering, wat het alleen maar leuker en uitdagender maakt. Zo kunnen we bepaalde randzaken als administratie en preselectie automatiseren via diverse tools, waardoor we kostbare tijd overhouden. Tijd die we goed kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van data-analyses. Of voor soft skills, zoals persoonlijke gesprekken voeren met sollicitanten en helpen bij de onboarding van nieuwe collega’s. Innovaties zorgen er daarnaast voor dat we met digitale marketingcampagnes veel beter specifieke doelgroepen kunnen bereiken.
We maken nu nog beperkt gebruik van digitale tools. Neem het schrijven van vacatureteksten als voorbeeld, dat zou ChatGPT voor een groot deel voor ons kunnen doen. Ook tijdens het selectieproces kunnen we veel meer experimenteren met dit soort digitale tools. Wat in ons vak daarentegen altijd belangrijk blijft, is het menselijke aspect. Je moet iemand namelijk wel persoonlijk spreken voordat je hem of haar aan boord haalt.
Ik kan me voorstellen dat digitale innovaties als bedreiging kunnen worden gezien – desondanks heb ik die geluiden nog niet bij mijn eigen collega’s gehoord. Waar bepaalde banen verdwijnen, komen elders weer nieuwe banen bij. Het is vooral belangrijk dat we collega’s voorbereiden op nieuwe technologieën en daarin scholing geven. Of je het nu wilt of niet: digitale innovaties zullen blijven komen, het is een kwestie van mee ontwikkelen als individu én organisatie.”
Maaike Bollemaat HR Adviseur, Riedel
Michel van den Broek Manager Warehouse, Operations, Traffic & Customs, Nissan Motor Parts Center B.V.
“Digitale innovaties helpen om de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren”
“Tot op heden werken wij in ons warehouse grotendeels paperbased. In plaats van barcodes scannen, maken wij gebruik van kaarten en stickers. Met de invoering van een digitaal warehouse managementsysteem gaat dat binnenkort veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat dat het werk in het warehouse veel aantrekkelijker gaat maken. Onze processen worden daardoor sneller, makkelijker en nauwkeuriger. In ons warehouse heeft productiviteit echter niet onze hoogste prioriteit. Bij ons staat veiligheid met stip op 1. We zijn heel zuinig op de mensen die er werken en de materialen die in ons warehouse liggen. Daarna volgt de kwaliteit van onze processen. Als laatste schakel in de dienstverlening, kunnen we het ons niet veroorloven om fouten te maken. Dan staat een klant, soms letterlijk, stil. Dat willen we voorkomen. Juist dáár kunnen digitale innovaties, zoals het nieuwe warehouse managementsysteem, bij helpen. En natuurlijk leveren slimme tools ook een tijdbesparing op, maar wat ik op maandag bespaar, hoef ik niet op dinsdag te verzilveren. We zijn een groot bedrijf, waar volop kansen en mogelijkheden zijn.”
“Nieuwe technologieën verlagen de werkdruk en verhogen het werkplezier”
“Digitale innovaties bieden het Ministerie van Defensie een beter toekomstperspectief. Er ontstaan namelijk nieuwe functies, werkzaamheden worden uitdagender en de organisatie wordt kwalitatief naar een hoger niveau getild. We gebruiken bijvoorbeeld technologieën als RPA (Robotic Process Automation) om de administratieve werklast te verlagen bij onze medewerkers, waardoor we meer tijd vrijspelen voor persoonlijk contact met klanten. De werkdruk neemt dus af door bepaalde repetitieve taken te automatiseren. Collega’s krijgen daardoor ruimte om uitdagendere, leukere taken op zich te nemen of om andere afdelingen te helpen en samen verder te groeien. Dat zorgt weer voor een hogere intrinsieke motivatie en meer werkplezier.
Neem het aanmaken van orders als voorbeeld. Dat wordt volledig geautomatiseerd door technologie, maar het wil niet zeggen dat er daardoor een complete functie verdwijnt. Een functie behelst namelijk meer dan orders invoeren alleen en kent meerdere taken en verantwoordelijkheden.
We zijn ons ervan bewust dat digitale innovaties als bedreiging kunnen worden ervaren. Door mensen mee te laten denken en doen, proberen we ze de voordelen van nieuwe tools te laten inzien. We pakken bovendien alleen werkzaamheden aan waar rendement te halen valt. Het is geen doel op zich om alles te digitaliseren.”
Jiska van Rooijen-de Koning Teamleider Personele Diensten – Civiele Opleidingen, Ministerie van Defensie