KLANTCASE

Het Kadaster zet zichzelf op de kaart

Een organisatie met een heel sterk en belangrijk verhaal is het Kadaster. Zij levert een bijdrage aan de maatschappij die vele malen groter is dan wat de meeste mensen weten. De uitdaging voor de 2.200 medewerkers tellende organisatie is nu om juist dat onbekende verhaal bij de buitenwacht voor het voetlicht te brengen.

De rol van het Kadaster reikt veel verder dan het inmeten van percelen en beheren van eigendomsinformatie. De organisatie heeft zowel in binnen- en buitenland een belangrijke bijdrage. Onder andere bij het in kaart brengen van eigendommen in andere landen. Als dat niet goed geregistreerd is, kan een economie niet groeien. Ook in eigen land is de organisatie nauw betrokken bij grote actuele thema’s als woningbouw, stikstof en de energietransitie. De data van het Kadaster geven houvast en inzicht voor overheden en gebruikers zoals notarissen, makelaars en banken.

Eerlijk intern verhaal Het Kadaster was tot een aantal jaar geleden gewend dat openstaande functies zich altijd wel vulden, met vaak 20 tot 30 reacties op een vacature. Corporate recruiter Michel Varkevisser: “Maar de arbeidsmarkt en onze eigen behoeften veranderen. Door nieuwe overheidsplannen en maatschappelijke ontwikkelingen verwachten we dat sommige afdelingen fors moeten opschalen en we professionals moeten aannemen met specifieke vaardigheden, zoals landmeetkundige specialisten, geografische experts en IT- en dataspecialisten. Die staan niet in rijen van tien klaar, die moet je actief benaderen.”

“Als je een goede werkgever bent, worden je mensen vanzelf enthousiast. Nu moeten we ons verhaal nog beter met de rest van Nederland delen.”

Employer branding Zo'n drie jaar terug startte het Kadaster met een andere benadering van de werving van nieuwe collega's, vertelt Varkevisser. “Capaciteitsmanagement transformeerde van een administratieve afdeling waar we voornamelijk vacatures afhandelden, naar een afdeling met een meer strategische rol. We hebben nu veel meer regie, focus en visie op employer branding. Door de samenwerking op te zoeken met onze collega’s van communicatie zetten we mooie stappen. Wij hebben ons als organisatie onder meer de vraag gesteld hoe we als werkgever met onze mensen willen omgaan en welke skills we in de toekomst nodig hebben. Ik denk dat ons interne verhaal staat, dat blijkt ook aan ons lage verloop. Mensen hebben het hier naar hun zin.”

Ruimte voor talent Ook Varkevisser ziet employer branding eerst en vooral als een intern verhaal. “Je wilt eerst een goede werkgever zijn voor je huidige medewerkers. Als je dat voor elkaar hebt, dan worden je mensen vanzelf enthousiast over je. Waarbij we ervoor zorgen dat we het eerlijke verhaal vertellen, ook aan potentiële kandidaten.” Een van de campagnes die het Kadaster startte is Zet jezelf op de kaart, waarbij eigen mensen vertellen over hun werkzaamheden en ervaringen. “De verhaallijn in onze arbeidsmarktcommunicatie is dat wij ruimte hebben voor talent en daar ook de ruimte aan geven. Die lijn willen we doorontwikkelen, waarbij we onze bijdrage aan de samenleving gaan uitdragen. Onze employer branding-uitdaging is om dat verhaal nog beter te vertellen.”

Esther de Jonge – Penning werkt sinds augustus 2020 bij het Kadaster, via Start People: “Het Kadaster had voor mij een wat stoffig imago, net als voor vele anderen die de organisatie niet goed kennen. Toch reageerde ik op een vacature voor een juridisch registratie medewerker (JRM). De functie sprak me aan, vanwege het administratieve karakter en de genoemde doorgroeimogelijkheden. Hoewel ik geen juridische achtergrond heb, wilde ik deze uitdaging aangaan. De eerste maanden waren de werkzaamheden conform de vacature, maar wel wat eentonig. Maar al snel kon ik een interne opleiding volgen, waardoor ik nu al een allround JRM-medewerker ben. Nu leid ik zelf nieuwe collega’s op! Het Kadaster heeft me positief verrast, het is een organisatie met spontane, behulpzame mensen, waar je de ruimte krijgt om je werk te doen. In die zin matchte het beeld dat ik vooraf zélf had niet met de werkelijkheid, maar maakt het Kadaster wel waar wat in de vacature beschreven stond. Ik ben heel blij dat ik hier werk.”

“Het Kadaster had voor mij een wat stoffig imago, maar het is een organisatie met spontane, behulpzame mensen, waar je de ruimte krijgt om door te groeien. Ik ben heel blij dat ik hier werk.”

Meer weten over de campagne van het Kadaster?