Is dit hét moment voor robotisering?

Robotisering in productieprocessen wordt steeds populairder. Fysiek zwaar en repeterend werk kan immers gemakkelijk worden overgenomen door robots of cobots. Maar wat overtuigt organisaties ervan om daar juist nú voor te kiezen? Hoe succesvol is robotisering in de huidige arbeidsmarkt?

“Of dit hét moment is voor robotisering? Dat weet ik niet. Maar nu de arbeidsmarkt zo krap is, is het zeker 'een' moment.’’

“Binnen onze verpakkingslijn zetten we al een tijdje robots in. Toch blijft er nog veel handmatig verpakkingswerk over dat we nu óók willen robotiseren. Daartoe hebben we net de eerste succesvolle proeven afgerond met een zogenoemde cobot: een robot die specifiek is ontworpen om met mensen samen te werken. De cobot neemt daarbij vooral het zware, repeterende werk over, zoals het stapelen van kratten en dozen op een pallet. Waar een ‘gewone’ robot in een kooi staat, staat een cobot letterlijk zij aan zij met zijn menselijke collega’s. Hij beweegt langzamer dan een traditionele robot en valt bij aanraken direct stil. Alles om de veiligheid van onze mensen te garanderen uiteraard. Een robot of cobot is misschien duur in aanschaf, maar uiteindelijk verdient zo’n investering zich altijd terug – zeker nu het enorm lastig om aan goede mensen te komen. Alle hulp is welkom.”

Marco Stokkers, Plant Manager | Zwanenberg Food Group

“Bij Ubbink kunnen we niet meer zonder; ons productieproces is al een jaar of twaalf vergaand gerobotiseerd.’’

“Zo hebben we robots die producten uit de spuitgietmachine pakken en ze op een transportband plaatsen. Ook hebben we robots die producten assembleren. Op die manier maken zij het werk van onze mensen een stuk gemakkelijker. Robots worden steeds geavanceerder. Je hebt tegenwoordig ook robots die niet langs twee, maar langs zes assen werken. Doordat zo’n apparaat meerdere kanten op kan draaien, kun je hem ook steeds meer handelingen laten uitvoeren. Sowieso zijn robots steeds makkelijker programmeerbaar en worden ze minder storingsgevoelig. Overigens blijft de mens een belangrijke factor binnen ons productieproces: voor kwaliteitscontroles en voor inpakwerk. Maar nu de arbeidsmarkt zo krap is, kun je bijna niet meer zonder robots. Onderzoek dus vooral de mogelijkheden als je de efficiency van je productieproces wil vergroten.”

Erik Barendsen, AMC Spuitgiet Manager | Ubbink

Bolletje laat in een korte video zien hoe zij een deel van het productieproces hebben gerobotiseerd.