Op zoek naar gemotiveerde opleidingskandidaten
“Het chauffeursvak biedt meer mogelijkheden dan je denkt!”
Zoals in vrijwel alle sectoren, is er ook een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Bovendien kampt de transportsector met een verouderd imago. Opleiden is een uitgelezen kans om nieuwe vrachtwagenchauffeurs voor de sector te winnen. Hoe vinden we gemotiveerde kandidaten die graag opgeleid worden tot chauffeur? De transportwereld maakt overuren. Als gevolg van de vergrijzing en omdat er simpelweg minder jongeren zijn, maar óók omdat chauffeurs vaker parttime willen werken, neemt de vraag naar mensen toe. Ondertussen blijven webwinkels als paddenstoelen uit de grond schieten en daarmee stijgt ook de behoefte aan transport. “Als gevolg van deze ontwikkelingen is de vraag naar chauffeurs ontzettend groot”, vertelt Lisette van Herk, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). “Het aanbod is echter te klein om de toenemende vraag op te vangen.” Uit de Sectormonitor van STL blijkt dan ook dat in het eerste kwartaal van 2022 46% van de ondernemers binnen het goederenwegvervoer een belemmering van hun bedrijfsactiviteiten ondervindt als gevolg van personeelstekort. Flexibel werken krijgt prioriteit “Deze ontwikkeling is vrij logisch, als je kijkt naar het aantal vrachtwagenchauffeurs en wegtransportbedrijven”, vertelt Sara Cauwenbergh, recruitment evangelist bij Indeed. “Volgens het CBS is in de afgelopen jaren het aantal chauffeurs met 27% gedaald (128.000 in 2009 naar 89.000 in het tweede kwartaal van 2021), terwijl het aantal wegtransportbedrijven juist met 75% is toegenomen (9.740 in 2010 tot 17.070 in het eerste kwartaal 2022). Ook zien we dat chauffeurs andere dingen belangrijk vinden dan een aantal jaar terug. Wat opvalt is dat de zoektermen ‘parttime’ en ‘aangepaste werktijden’ vaker voorkomen. Flexibiliteit heeft dus ook in het chauffeursvak meer prioriteit. Het zou goed zijn als organisaties daarop inspelen.” Zoals in de meeste sectoren, blijft een goed salaris met stip op 1 staan. Ook daar kunnen organisaties het verschil mee maken, vindt Cauwenbergh. “In het Verenigd Koninkrijk zien we het tekort aan chauffeurs juist teruglopen, nadat er een flinke salarisverhoging heeft plaatsgevonden. Dat is voor veel chauffeurs reden om – terug - het vak in te gaan.” Veel plezier en waardering Overigens is een goed salaris absoluut niet de enige motivatie voor chauffeurs. Volgens het TON-panel (uit TON-magazine 2021, voor professionals die werken in transport en logistiek, red.) staan ook ‘werken met goed materieel’ en ‘contact met de mensen met wie ik werk’ in de top 3 van redenen die het werk plezierig maken. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de meeste chauffeurs waardering ervaren voor het werk dat zij doen. Samengevat geven zij het plezier in hun werk het rapportcijfer: 7,5.
Lisette van Herk, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL)
“Het beroep van chauffeur is heel veelzijdig. Bovendien heb je ontzettend veel vrijheid en ben je altijd verzekerd van werk.”
Sara Cauwenbergh, recruitment evangelist Indeed
“Flexibiliteit krijgt in de transportsector meer prioriteit. Chauffeurs werken in toenemende mate parttime of spreken werktijden af die aansluiten bij hun persoonlijke situatie.”
Realistisch en aantrekkelijk beeld Lisette van Herk: “Om meer jongeren en zij-instromers aan te trekken, moeten we laten zien hoe de transportsector er tegenwoordig uitziet. Voor sommige mensen bestaat nog steeds het onterechte beeld van vrachtwagenchauffeurs die veel van huis zijn en lange dagen maken. Dat hoeft helemaal niet. Het vak biedt veel meer mogelijkheden. Daarom probeert STL – in samenwerking met andere partijen – een beeld te geven van wat het werk daadwerkelijk inhoudt. We willen vooral laten zien dat het een heel veelzijdig beroep is volop mogelijkheden. Je bent niet per definitie dagen van huis. Er zijn ook parttime en flexibele mogelijkheden. Maar wat vooral aanspreekt, is dat je heel zelfstandig werkt – er kijkt niemand over je schouder mee. Bovendien doe je heel verantwoordelijk werk en ontmoet je veel mensen. Wie geniet van de vrijheid en het heerlijk vindt om op de weg te zitten, is op het juiste adres in de transportwereld. En niet onbelangrijk: je bent altijd verzekerd van werk, ook op de lange termijn. Wat wij terug horen van onze chauffeurs, is dat het een prachtige wereld is om in te werken.” Opleidingsmogelijkheden Door voorlichting te geven op scholen en samen te werken met bedrijven, hoopt STL potentiële opleidingskandidaten te bereiken. Zij krijgen de mogelijkheid om een dag mee te rijden en te ‘voelen’ of het vak van chauffeur aansluit bij de persoonlijke wensen en behoeften van de kandidaat. Voor het behalen van het rijbewijs zijn verschillende subsidieregelingen mogelijk. Ook Start People organiseert in samenwerking met bedrijven opleidingstrajecten voor chauffeurs. Voorrecht Dat laatste zien we onder andere bij de afvalinzameling van de gemeente Maastricht. Op het moment dat er onvoldoende afvalcontroleurs zijn, worden medewerkers ingezet als belader. Verloopt dat naar tevredenheid, dan krijgen medewerkers de kans om hun vrachtwagenrijbewijs te halen. Opleiden gebeurt in samenwerking met Start People. Een mooie ontwikkeling voor zowel de kandidaat als de organisatie.
Jeffrey Evers is een van de kandidaten die dit aanbod met beide handen aangreep. “Als er een chauffeur uitvalt bij de afvalinzameling, hoor ik vaak: ‘Pak jij de sleutel maar’. Het voelt als een voorrecht om achter het stuur van een vrachtwagen plaats te nemen.”
‘Ik heb mijn plek gevonden’
Eind maart slaagde Jeffrey voor zijn praktijkexamen en behaalde zijn rijbewijs C. Dit was een nadrukkelijke wens van de Maastrichtenaar, omdat het werk bij de afvalinzameling er nog afwisselender door wordt, maar vooral omdat het een voorwaarde is om een vaste aanstelling bij de gemeente te krijgen. Start People gaf hem de mogelijkheid. “Als ik het zelf had moeten betalen, had ik het waarschijnlijk niet kunnen doen. Het is een grote uitgave. Ik ben er heel dankbaar voor.” Vaste aanstelling Het traject ging in sneltreinvaart. Jeffrey ging in december voor het eerst naar school, haalde in januari zijn theorie en stond twee maanden later met zijn nieuwe rijbewijs in zijn handen. “Ik hoop nu op een vaste arbeidsovereenkomst. Als daar functies voor vrijkomen, ben ik een serieuze kandidaat. Voor mij is dat belangrijk. Ik ben 27 jaar, heb een vrouw en drie kinderen. Een vast contract geeft rust.” Verantwoordelijkheidsgevoel Als het aan Jeffrey ligt, blijft hij nog jaren actief bij de afvalinzameling. Hij heeft er zijn plek gevonden. “We werken echt volgens één gedachte: Maastricht elke dag zo schoon mogelijk achterlaten. Sinds ik hier werk, geniet ik ook meer van een opgeruimde stad als ik er in mijn vrije tijd doorheen loop. Ik heb bovendien een leuke groep collega’s, we voelen ons echt verantwoordelijk voor het werk. Dankzij het rijbewijs is de kans groot dat ik hier nog lang onderdeel van kan uitmaken.”
“Als ik de kosten voor mijn rijbewijs C zelf had moeten betalen, had ik het waarschijnlijk niet kunnen doen.”