Op zoek naar een baan voor Oekraïense vluchtelingen

“Ze zijn een geweldige aanwinst”

In de afgelopen maanden bereikten duizenden Oekraïense vluchtelingen ons land. Allemaal met een eigen verhaal, verdriet en gevoel van onzekerheid. Voor hen betekent een baan dat ze niet de hele dag aan de oorlog hoeven te denken en verdienen ze geld voor hun (achtergebleven) familieleden. Start People helpt ze daar graag bij.

Tot voor kort was het bij Filoform, een gespecialiseerde bouwmarkt in Geldermalsen, een belangrijke voorwaarde dat productiemedewerkers Nederlands konden spreken. Het aantal openstaande vacatures, gecombineerd met de fors oplopende prognosegrafieken, zorgt ervoor dat de eisen zijn versoepeld. Er zijn simpelweg mensen nodig om het werk aan te kunnen, ook al sluit het profiel niet voor honderd procent aan. “Iedereen met een goede werkinstelling is in deze tijd een geweldige aanwinst”, vertelt Yordi Braam, assistent supply chain manager.

Geen Nederlands

Zo vluchtte de Oekraïense Victoria naar Nederland toen de oorlog in haar land oplaaide. Waar ze in Oekraïne kooklessen aan kinderen gaf, maakt ze nu onderdelen voor het elektriciteitsnetwerk. Ze woont bij Yordi Braam in huis, binnen twee weken stond ze bij hem op de werkvloer. De ijver spat ervan af. Braam: “Qua werk is het niet noodzakelijk dat ze Nederlands spreekt. Gelukkig gaat de communicatie met collega's steeds beter.”

Welkome afleiding

Victoria is niet de enige vluchteling bij Filoform, het bedrijf heeft nog een Oekraïense vrouw aangenomen. Braam: “Ze staan beiden achter machines, vullen zakjes af en sealen ze dicht. Het is niet het werk dat ze gewend zijn, maar de afleiding is zeer welkom. Het is heel confronterend voor de dames dat ze nu in Nederland zijn, maar thuiszitten maakt het niet beter. Zowel Filoform als zijzelf zijn er enorm mee geholpen. Het allerfijnste is dat ze goed in de groep liggen. Ik hoop dat deze positieve ervaring helpt om vaker open te staan voor mensen van wie het profiel niet honderd procent aansluit.”

Dankbaar en gemotiveerd

Ook Max Koet, intercedent van Start People, voelt zich geroepen om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Toen hij een LinkedIn-post voorbij zag komen van een reïntegratiebedrijf, twijfelde hij geen seconde. “De organisatie zocht hulp voor twee Oekraïense vriendinnen. Ik ben meteen met ze in gesprek gegaan. Gelukkig spreken ze een beetje Engels. Ze volgden in hun thuisland een opleiding journalistiek, maar willen hier alles aangrijpen om geld te verdienen en zich nuttig te maken. Ik heb meteen een van mijn klanten gebeld waar ze als magazijnmedewerker aan de slag konden. Het is eenvoudig werk, maar dat maakt deze dames niets uit. Ze zijn dankbaar voor onze hulp en gemotiveerd om er iets van te maken.” Dat merkte Max ook toen de vriendinnen met cake en donuts aankwamen om de collega’s van Start People te bedanken. “Echt een mooi gebaar.”

De waarde van uitzendwerk

De uitzendbranche is de sector bij uitstek die ervoor zorgt dat kandidaten gelijke kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Of het nu om vluchtelingen gaat, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, studenten, zij-instromers of flexmedewerkers: iedereen is welkom. Jaarlijks brengt de ABU cijfers naar buiten over ‘De waarde van uitzendwerk’. Een greep uit de belangrijkste resultaten.

In 2020 werkten 915.782 mensen als uitzendkracht.

Gemiddeld werkt een uitzendkracht 28 uur per week. Een gemiddelde uitzendperiode bedraagt 138 dagen.

Drie maanden na het uitzendwerk heeft 33% een tijdelijke of vaste aanstelling.

Zij zijn vooral actief in de sectoren techniek, industrie, transport, logistiek en dienstverlening.

Uitzendkrachten krijgen bijna even vaak scholing op het werk als medewerkers in dienst.

78% van de mensen die na een WW-uitkering uitzendwerk gaat doen, is 3 jaar later nog steeds aan het werk.

Van de uitzendkrachten die de WW instroomden, vond 67% binnen 9 maanden weer een baan.

Met circa 5% van alle werkenden zijn uitzendkrachten al jaren een stabiele factor op de arbeidsmarkt.