Een diverse samenleving vraagt om een divers managementteam.

MKB-Nederland is – samen met een aantal andere organisaties – verbonden aan SER Diversiteit in Bedrijf. Gezamenlijk spannen zij zich in voor het bevorderen van diversiteit. Diverse teams zijn namelijk vernieuwender en hebben een hoger probleemoplossend vermogen. Bovendien vergroten zij de toegang tot nieuwe markten, doordat ze beter inspelen op de behoeften van een diverse klantenkring. In de praktijk lukt het steeds beter om diverse teams op de werkvloer te krijgen. Maar moeten zij ook aansturing krijgen van een divers managementteam?

Margot Lamers | HR manager bij Hencon Bij onze organisatie staat diversiteit niet op de strategische agenda, maar wel op die van HR.

Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar competenties zijn voor ons het allerbelangrijkst. Wij opereren in een technische industrie en daar zijn nu eenmaal minder vrouwen vertegenwoordigd. Ons Management Team bestaat bijvoorbeeld uit 7 personen, waarvan ik de enige dame ben. Of ik dat erg vind? Nee, want ik ben er niet van overtuigd dat meer vrouwen aan de top tot verbetering leidt. Tot het tegendeel wetenschappelijk bewezen is. Natuurlijk hebben vrouwen eigenschappen die in veel situaties handig, en misschien wel wenselijk zijn. Maar bij Hencon geldt het principe dat we gewoon de beste mensen willen hebben en niet per se iemand met een bepaalde afkomst, cultuur of geaardheid. Diversiteit is bij ons dan ook geen doel op zich, maar we omarmen het zeker. Nu draait diversiteit natuurlijk niet alleen om het percentage vrouwen. Ook achtergrond, opleiding en bijvoorbeeld een fysieke of mentale beperking horen hierbij. Daar zijn we wel alert op. En ondanks het hoge percentage mannen hebben we binnen Hencon een goede afspiegeling van de maatschappij.

Danielle van der Laan | HR manager bij Samen Veilig Door zijinstromers om te scholen naar ons werkveld, ontstaan nieuwe inzichten. Een divers team kijkt immers op verschillende manieren naar onze casuïstiek.

Samen Veilig Midden-Nederland komt in beeld als er zorgen zijn over de veiligheid van een kind of als er sprake is van geweld in de huiselijke sfeer. Deze problematieken spelen in alle lagen van de samenleving. Dat vraagt om een divers personeelsbestand van medewerkers met een open, onbevooroordeelde, nieuwsgierige en lerende houding. Goed leiderschap is daarbij essentieel.

In onze sector hebben we te maken met strikte eisen rondom beroepsregistratie. In combinatie met de krapte op de arbeidsmarkt is de vijver waarin wij collega’s vinden vrij beperkt. Tegelijkertijd creëert het ruimte voor creativiteit om te zoeken naar ‘hoe kan het anders’. Zo loopt er momenteel een pilot voor zijinstromers. We laten bijvoorbeeld politieagenten omscholen naar ons werkveld. Hun levenservaring is voor het team van grote toegevoegde waarde, omdat ze op een andere manier naar de casuïstiek kijken. Mede door dit soort oplossingen bouwen we actief aan een divers personeelsbestand.