Hoe houd je medewerkers gelukkig als de werkdruk stijgt?
De krapte op de arbeidsmarkt zorgt bij veel organisaties voor een hoge werkdruk. Dit kan een negatieve impact hebben op het werkgeluk en kan uiteindelijk leiden tot verzuim en uitval. Hoe ga je hiermee om en houd je juist nú medewerkers gelukkig?
Anke Duizendstra | Teammanager Dienstverlening, Informatiecentrum, CJIB
“Luisteren naar waar de behoeftes liggen én daarop inspelen”
Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben we enige moeite ondervonden met het aantrekken van nieuwe collega’s. De laatste tijd gaat dat gelukkig beter. Ook via onze eigen collega’s krijgen we nieuwe mensen aangedragen. Dat werkt heel positief.
Jaarlijks voeren we een uitgebreid medewerkerstevredenheidsonderzoek uit. De resultaten worden zorgvuldig onder de loep genomen en er worden direct acties aan gekoppeld. Zo gaven medewerkers binnen onze organisatie aan meer behoefte te hebben aan betrokkenheid. Als antwoord daarop hebben we verschillende klankbordgroepen gevormd. De komende tijd gaan we met deze groepen in gesprek, zodat we de behoeften van medewerkers goed in kaart kunnen brengen en samen oplossingen kunnen vinden. Ik geloof erin dat je het werkgeluk van medewerkers kunt vergroten door hen de ruimte te geven om hun mening te delen én daar daadwerkelijk iets mee te doen.
Lilly Otto-Oldenburger, | Key Accountmanager Overheid, Start People
“Waardeer en optimaliseer het talent dat je in huis hebt”
De meest voor de hand liggende oplossing, is het bevorderen van nieuwe instroom. Maar dat is niet altijd de enige optie en bovendien in de huidige arbeidsmarktkrapte uitdagend. Kijk daarom ook kritisch naar je eigen organisatie. Zijn (werk)processen efficiënt? Hoe kan daarin verbeterd worden? Kijk ook kritisch naar je huidige personeelspopulatie. Want waarom zou je nieuwe mensen werven als je een schat aan talent, kennis en ervaring in huis hebt? Door intern de mogelijkheden te verkennen en medewerkers de ruimte te bieden om door te ontwikkelen, wordt in de regel niet alleen meer werkgeluk ervaren, maar het maakt ook de route naar de achterdeur minder verleidelijk. Het reduceren van uitstroom is immers belangrijk om de werkdruk niet (nog) verder te verhogen. Goed werkgeverschap is hierbij essentieel: structureel en proactief met medewerkers in gesprek zijn, mogelijke loopbaanpaden inzichtelijk maken en begeleiding bieden. Het is de kunst om hier invulling aan te geven binnen de gestelde kaders van de organisatie én aan te sluiten op de wensen, behoeften en capaciteiten van de desbetreffende medewerker. Maatwerk dus! Natuurlijk hoef je dat niet alleen te doen. Profiteer van de kennis en ervaring van jouw uitzendpartner.