Visie op
Samen maken we de arbeidsmarkt toegankelijker
Wij hebben het liever niet over ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Daar geloven wij namelijk niet in. Wij hebben een ander uitgangspunt: de arbeidsmarkt heeft een afstand tot kandidaten. En als wij iedereen kansrijk willen maken en houden, moeten we die afstand zien te overbruggen.
“Er is een grote groep mensen met verborgen potentieel en ongezien talent. Zij willen graag werken, maar beschikken niet altijd over de juiste handvatten of het zelfvertrouwen om een baan te vinden. Met andere woorden: de arbeidsmarkt staat te ver van ze af. Aan ons de taak om een arbeidsmarkt te creëren waar talenten een kans krijgen om tot bloei te komen. Natuurlijk helpen we deze kandidaten, onder andere door jobcoaching en begeleiding, maar de belangrijkste factor is de arbeidsmarkt zelf. Door vooroordelen opzij te zetten en oprecht open te staan voor iedereen die gemotiveerd is om te werken, overbruggen we een afstand die – zeker in tijden van krapte – allesbehalve gewenst is.”
Hannie Dalhuisen, directeur MVO RGF Staffing NL (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)
Een mooi voorbeeld is te zien bij de politie. Daar worden kandidaten heel specifiek ingezet op hun talent en wordt de werkomgeving aangepast aan hun behoeften. Zo werkt een aantal mensen met autisme als camerabeeldspecialist bij opsporingsonderzoeken. In plaats van autisme als een ‘beperking’ te zien, wordt dit bij de politie juist gezien als uitzonderlijk talent. Mensen met autisme beschikken vaak over talenten als een scherp oog voor detail, een langdurige focus en perfectionisme. Deze vaardigheden zijn van grote toegevoegde waarde voor de organisatie. Het bekijken van de camerabeelden vindt plaats in een autismevriendelijke werkplek, vrij van het lawaai van een kantoortuin, en met passende, duidelijke aansturing. Hannie Dekker, senior adviseur bij de politie, vertelde in een eerder interview dat deze manier van werken ‘exemplarisch is voor hoe je functies kan aanpassen aan mensen en hoe je de werkomgeving passend kunt maken voor wie dat nodig heeft’.
Lees verder in dit artikel waarom én hoe de politie de focus ook legt op diversiteit.
Zelfredzaamheid vergroten Behalve het overbruggen van de afstand tot de arbeidsmarkt, helpen we vanuit eigen huis ook kandidaten die extra begeleiding nodig hebben om hun talent optimaal in te zetten. Voor hen staat USG Restart klaar, dat net als Start People onderdeel is van RGF Staffing NL. Jobcoach David Huijts: “Onze doelstelling is altijd om iemands zelfredzaamheid te vergroten en iemand in zijn eigen kracht te zetten. Het is belangrijk dat mensen in zichzelf (gaan) geloven en erop vertrouwen dat ze van toegevoegde waarde zijn op de arbeidsmarkt. In opdracht van de gemeente of UWV zijn er verschillende mogelijkheden om kandidaten te begeleiden.”
“Het is belangrijk dat mensen in zichzelf (gaan) geloven en erop vertrouwen dat ze van toegevoegde waarde zijn op de arbeidsmarkt.”
David Huijts, Jobcoach USG Restart
Trajecten van USG Restart: zo benutten we talent optimaal
- Modulaire dienstverlening: deze trajecten zetten we in bij mensen die nog niet klaar zijn om de stap naar werk te zetten. We helpen hen om die stap te kúnnen nemen. Het doel is: sociale activering. De begeleiding varieert van ondersteuning bij de deur uitgaan en onder de mensen komen tot hulp bij het voeren van gesprekken en overleg met samenwerkende (hulp)instanties.
- Werkfit-traject: we stomen kandidaten in gemiddeld een jaar tijd klaar om weer te gaan werken. Samen maken we inzichtelijk waar iemands wensen, behoeften en kwaliteiten liggen. Vervolgens begeleiden we de kandidaat stap voor stap naar een baan. Dit doen we bijvoorbeeld aan de hand van coaching, loopbaangesprekken en sollicitatietraining.
- Naar werk-traject: in dit geval heeft een kandidaat vooral begeleiding nodig bij het vinden van een geschikte baan. Daarom gaan we samen met hem of haar op zoek naar een baan die past.
- Jobcoaching: we begeleiden kandidaten op de werkvloer. Zij hebben dus al een baan, maar er is behoefte aan aanvullende ondersteuning.
Aanpassen van de functie Naast het ‘klaarstomen’ van kandidaten, richt USG Restart zich ook op het toegankelijk(er) maken van organisaties. Jobcoach David Huijts legt uit: “Het is belangrijk dat functies worden aangepast aan de mogelijkheden van een kandidaat. Soms betekent dit dat bepaalde taken worden weggelaten, omdat het anders niet haalbaar is. Maar soms kan ook een prikkelarme omgeving essentieel zijn, zodat de medewerker in alle rust de werkzaamheden kan uitvoeren. Of juist het tegenovergestelde: iemand bloeit op in een functie waarin hij of zij wordt uitgedaagd om het werk op tijd af te krijgen. Dit kan kandidaten stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Zo werkt een aantal kandidaten met veel plezier als pakketbezorger.”
Maatschappelijk meerwaarde In veel gevallen betekent het toegankelijker maken van een organisatie ook dat er geïnvesteerd moet worden. Want het kost tijd en geld om functies op maat te creëren en kandidaten te begeleiden, zodat zij zich comfortabel voelen en hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Maar is die modus er eenmaal, dan is er sprake van een belangrijke maatschappelijke meerwaarde. David: “Dat ervaren we bij veel ondernemers. Het voelt goed om mensen een kans te geven en daarmee de wereld een beetje beter te maken.”
Maak je organisatie toegankelijk(er) Wil jij ook de deuren openzetten voor iedereen? Denk dan zeker hieraan:
Inclusie begint bij ‘ik’ Kijk in de spiegel en stel jezelf de vraag of je iemand beoordeelt op basis van wat hij kán of op basis van wie hij ís. Accepteer je iemand echt zoals hij is, dan draag je dit automatisch uit. Respectvol handelen en op een gelijkwaardige manier in contact staan met ál je medewerkers is hierin essentieel. Zorg voor draagvlak en een helder verhaal Neem de complete organisatie mee in je doelstelling om een toegankelijke(re) werkgever te zijn. Ga hierover open met elkaar in gesprek en creëer een veilige omgeving om vragen te stellen en de boodschap helder over te brengen. Als verwachtingen naar elkaar zijn uitgesproken, ontstaat een vertrouwde basis waardoor het toegankelijker worden een grotere kans van slagen heeft. Maak duidelijke werkafspraken Alleen mensen die plezier en voldoening ervaren in hun werk, zijn duurzaam inzetbaar. Stem daarom de inhoud van de functie af op de wensen en behoeften van de kandidaat. Zorg voor duidelijke werkafspraken waar iedereen achter staat en die haalbaar zijn. Neem de tijd voor begeleiding Het begeleiden van kandidaten kost tijd. Zorg dat die tijd er ook is en laat de begeleiding over aan iemand die intrinsiek gemotiveerd is om dit te doen. Het is geen taak voor ‘erbij', maar een essentieel onderdeel van het toegankelijk maken van je organisatie en talent optimaal te benutten.
Benieuwd naar wat USG Restart voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze vestigingen.